Reseptit

Wääksyn maustevoi

100 g voita tai Oivariinia
1 kpl valkosipulinkynsi
Wääksyn persiljaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta
Suolaa

Pehmennä voi, sekoita siihen murskattu valkosipulinkynsi ja hienonnettu persilja. Sekoita hyvin ja lisää mausteet makusi mukaan. Voit myös lisätä tilkan punaviiniä tai makeaa chilikastiketta. Kun massa tasainen, laita se tuorekelmuun, joka pyöräytetään rullalle ja laitetaan pakastimeen kovettumaan. Leikkaa rullasta käyttötarkoitukseen sopivia paloja ja loput voit jättää pakastimeen seuraavaa käyttökertaa varten.

 

Kevyt jogurtti-ceasar kastike
Salanova salaatille

0,3 litraa hyvää maustamatonta jogurttia
1/4 sitruunan raastettu kuori (sitruunan mehua)
2 kpl anjovisfileetä
pieni pala valkosipulia
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl hunajaa
2 rkl hyvää oliiviöljyä
1 ruukku hienonnettua persiljaa

Hienonna anjovis ja valkosipulin kynsi sekä persilja. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Anna maustua kylmässä hetki. Sekoita revityn Salanovan joukkoon ja tarjoile lisänä paahdettuja leipäkrutonkeja ja esim. paahdettuja kurpitsan siemeniä

 

Pontuksen Ranskalainen salaattikastike
½ dl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl balsamiviinietikka
1 rkl sinappia
½ tl kuivattua yrttiseosta
reilusti sokeria
sitruunamehu
tilkka valkoviiniä
tuoretta minttua
tuoretta sitruunamelissaa
tuoretta basilikaa

Lorauta kuppiin etikat ja öljy, sekä sinappi. Hienonna tuoreyrtit mahdollisimman hienoiksi sekaan. Sekoita seosta voimakkaasti, niin että yrttien solut rikkoontuvat ja aromit vapautuvat. Lisää reilusti sokeria, kuivamausteseos, sitruunamehu ja lopuksi tilkka valkoviiniä. Sekoita hyvin ja kaada valmis salaattikastike salaatin, kurkkujen ja tomaattien sekaan.

 

Sarsanvirranlohi   
2 rku wääksyn salanovaa
kirveliä
ruohosipulia
8 kpl pientä perunaa kuorittuna,keitettynä ja puolitettuina
kevätsipulia
korianteria
250 g hunajaa
tilkka valkoviinietikkaa
40 ml osterikastiketta
tilkka soijakastiketta
1 rkl kuivaa sherrya
4 kpl 150g ruodotonta lohipalaa
oliiviöljyä
1 pala inkivääriä kuorittuna ja suikaloituna
25 g sesamin siemeniä

Leikkaa Salanovan kanta ja pilko kirveli ja ruohosipuli ja sekoita salattiin.
Sekoita toisessa astiassa viipaloidut kevätsipulit ja korianterin lehdet.
Laita hunaja, inkiväärisuikaleet ja viinietikka kattilaan, keitä kokoon kunnes seos paksuuntuu. Lisää osterikastike, soijakastike ja sherry kattilaan. Ota liedeltä ja anna jäähtyä hieman.
Laita oliiviöljy teflon pannulle ja kuumenna öljy kuumaksi. Laita lohipalat paistumaan nahka ylöspäin. Kun paistopinta on kullanruskea, käännä kalapalat ja paista nahkapuoli. Laita valumaan talouspaperin päälle.Mausta lohi suolalla ja pippurilla
Paista samalla pannulla perunanpuolikaat myös kullanruskeiksi.
Asettele Salanova ja yrttisilppu 4:lle lautaselle. Asettele kullekin lautaselle lohi ja 4 perunanpuolikasta salaatin viereen. Jaa kunkin salaattiannoksen päälle kevätsipuli+korianterisekoitus. Ripottele mustia sesamsiemeniä ja hunajakastiketta annoksille.